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Executive Summary
This Notice provides FINRAmember firms with interpretive guidance from
the staff of the Securities and Exchange Commission’s Division of Trading
and Markets regarding clearing deposits:

� Interpretation I, applicable to all clearing agreements and effective
immediately, clarifies the net capital treatment of introducing firms’
clearing deposits with their clearing firm in the event the clearing
agreement is terminated.

� Interpretation II, effective January 5, 2009, addresses termination
penalty clauses in clearing agreements and affects only those member
firms whose clearing agreements contain such a clause.

We strongly encourage all firms that are a party to a clearing agreement
to review this Notice carefully for its impact and any action that may be
necessary.

Questions regarding this Noticemay be directed to:

� Anthony Lucarelli, Director, Risk Oversight & Operational Regulation,
at (646) 315-8520;

� Bernadette Chichetti, Director, Risk Oversight & Operational
Regulation, at (646) 315-8428; or

� Susan DeMando, Associate Vice President, Financial Operations,
at (202) 728-8411.
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Background and Discussion
Many clearing and carrying agreements (clearing agreements) require the introducing
firm to deposit money with the clearing firm (clearing deposit) to cover any obligations
that may arise from the clearance of the introducing firm’s accounts (e.g., unsecured
customer debit balances). Such clearing deposits are typically retained by the clearing
firm for the duration of the clearing arrangement and are generally returned to the
introducing firm, as long as the introducing firm does not have obligations to the
clearing firm that it cannot otherwise satisfy, within a short period after the
termination of the clearing arrangement. The interpretive guidance in this Notice
deals with the time period in which an introducing firmmay consider its clearing
deposit as an allowable asset for net capital purposes once the clearing agreement
has been terminated.

Some FINRA introducing firms have entered into clearing agreements that, in addition
to requiring a clearing deposit, contain a provision or clause that would impose a
monetary penalty upon the introducing firm (payable to the clearing firm) if the
introducing firm voluntarily terminates the clearing arrangement prior to a period
specified in the agreement (termination penalty clause). Typically, such clauses are
effective at the time the agreement is entered into but cease after a specified period,
after which a monetary penalty would not be imposed on the introducing firm if it
were to voluntarily terminate its clearing arrangement with the clearing firm. A
common reason that clearing firms impose such termination penalty clauses is to
ensure that they retain the introducing firm clearing relationship for a period sufficient
to recoup investments in technology, systems, and personnel, among other things,
which accommodate the clearance of an introducing firm’s accounts.

These termination penalty clauses have given rise to questions about the clearing
firm’s rights to the clearing deposit of an introducing firm that is subject to an early
termination penalty if the introducing firm becomes the subject of a protective decree
pursuant to the Securities Investor Protection Act of 1970. Questions have also arisen
as to how the introducing firm should contemplate such clauses vis a vis its net capital
computation.

These issues, and the guidance provided by the staff of the Securities and Exchange
Commission (SEC), are discussed on the next page.

2 Regulatory Notice

September 200808-46



Interpretation I – Net Capital Treatment of a Clearing Deposit Upon Termination of the
Agreement

The SEC interpretation of Securities Exchange Act (SEA) Rule 15c3-1 provides that a
clearing deposit may be treated as an allowable asset, provided that the clearing
agreement explicitly states that the deposit will be returned to the introducing firm
within 30 calendar days after cancellation of the agreement. The SEC’s interpretation
further requires that a written Proprietary Accounts of Introducing Brokers (PAIB)
agreement has been executed between the clearing and introducing firms. Moreover,
the clearing agreement must state that the introducing firm’s clearing deposit does not
represent an ownership interest in the clearing broker-dealer in order for the clearing
deposit to be deemed allowable for capital purposes.1

FINRA staff has received questions about the definition of “cancellation of the
agreement.”As an example, an introducing firmmay give notice to the clearing firm
that it will cancel its clearing agreement on X date (cancellation date), in which case
it must receive its clearing deposit within 30 days after such date. Firms have stated
that in some cases the process of transferring all of the introducing firm’s customers
to the new clearing firmmay not be completed, or even begun, within the 30 days of
the cancellation date. In such case, the clearing firmmay retain the clearing deposit
until the transfer of accounts to the new clearing firm has been completed.While the
retention of the deposit by the clearing firm in such case may be deemed operationally
reasonable, the current interpretation to SEA Rule 15c3-1 does not provide flexibility to
accommodate the operational reality and requires the introducing firm to apply a net
capital charge for the unreturned deposit on the 31st day after the cancellation date.

To assist member firms in fulfilling their obligations to each other upon the termination
of a clearing arrangement under such circumstances, FINRA sought guidance from
the SEC. As a result, effective immediately, the interpretation of SEA Rule 15c3-1, as
described above, is amended to reflect that the 30-calendar day period shall commence
five business days after the date of the initial transfer of customer accounts. The
amount of any clearing deposit held under the terms of the clearing agreement that is
not returned to the introducing firm within 30 calendar days after the five-business-day
grace period shall be treated as a non-allowable asset in the computation of the
introducing firm’s net capital commencing on the 31st day.
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Interpretation II – Clearing Agreements Containing an Early Termination Penalty Clause

Due to the potential lien on the introducing firm’s clearing deposit if such firm becomes
the subject of the issuance of a protective decree pursuant to the Securities Investor
Protection Act of 1970 while the termination clause is still in effect, the introducing
firmmust treat any clearing deposits of cash and/or securities held by its clearing
broker-dealer, up to the amount of the termination penalty, as non-allowable assets
pursuant to SEA Rule 15c3-1, unless the clearing agreement contains the following
language:

In the event that [the Introducing Broker-Dealer] is the subject of the issuance of
a protective decree pursuant to the Securities Investor Protection Act of 1970
(15 USC 78aaa-lll), [the Clearing Firm’s] claim for payment of a termination fee
under this Agreement shall be subordinate to claims of [the Introducing Broker’s]
customers that have been approved by the Trustee appointed by the Securities
Investor Protection Corporation pursuant to the issuance of such protective decree.

The above quoted language is voluntary on behalf of the clearing firm. In this regard,
in order for an introducing firm that is party to a clearing agreement containing a
termination penalty clause to treat its clearing deposit as an allowable asset for
net capital purposes, its clearing agreement must be amended to include the
aforementioned language by January 2, 2009. The clearing firmmay provide the
additional language either in an amended clearing agreement, or an addendum to
an existing clearing agreement.

Further, each clearing firmmust provide by January 2, 2009 written documentation
to its FINRA Coordinator 1) stating that its clearing agreements have been revised
accordingly for all of its introducing firms, or 2) listing the names of the introducing
broker-dealers whose clearing agreements were not revised. Absent the additional
language specified above in its clearing agreement, an introducing firm whose clearing
agreement contains a termination penalty clause must treat its clearing deposit, up to
the amount of the early termination penalty, as a non-allowable asset starting January
5, 2009, until the early termination penalty is no longer applicable.
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1 This interpretation was published by the New
York Stock Exchange as interpretation /021 of
SEA Rule 15c3-1(c)(2)(iv)(E).
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Notwithstanding the above, on the date that an introducing firm provides notice to
the clearing firm of its voluntary termination of a clearing agreement that results in a
termination penalty (i.e., the termination clause has not expired), the introducing
firmmust apply a net capital charge for the lesser of the amount of the termination
penalty or the amount of the clearing deposit. The introducing firmmust also make a
determination, under generally accepted accounting principles, whether it must accrue
a liability to reflect the effect of the termination penalty clause. An introducing firm
that accrues a liability for the full amount of the termination penalty may reduce the
aforementioned net capital charge by the amount of such accrual. The amount of any
such accrued liability must be included in aggregate indebtedness by introducing firms
that use the Basic Method of computing their net capital requirement pursuant to SEA
Rule 15c3-1.


